Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Καλύτερα Φωτοβολταικά Πλαίσια.Πως επιλέγω

Σήμερα κυκλοφορούν πολλοί τύποι φωτοβολταικών πλαισίων, πολλές εταιρίες δραστηριοποιούνται στο χώρο και οι επιλογές πολλές. Στην αγορά κυριαρχούν κυρίως τα Γερμανικά και Κινέζικα με τα πρώτα να θεωρούνται αξιόπιστα ενω τα τα δεύτερα οικονομικά.Τι ισχύει όμως στη πράξη.
Κατα τη γνώμη μου δε πιστεύω στα «καλά φωτοβολταικά πλαίσια» αφού όλα έχουν σχεδόν πλέον τα ίδια χαρακτηριστικά.
Τι κοιτάζω λοιπόν; .Σε ποια χαρακτηριστικά όταν διαβάζουμε μια τεχνική περιγραφή από ένα φωτοβολταικό πλαίσιο πρέπει να δίνουμε προσοχή; Αυτά είναι τα εξής:
  • STC Όλα τα νούμερα που διαβάζουμε σε ένα φυλάδιο με τεχνικά χαρακτηριστικά προκύπτουν απο μετρήσεις που γίνονται σε εργαστήριο και απέχουν απο το πραγματικό περιβαλλον που θα λειτουργήσει το φωτοβολταικό μας πλαίσιο.Όλα τα πανελ υποβάλλονται κάτω από τα ίδια τεστ ώστε να υπάρχει και ένα μέτρο σύγκρισης.Το βιομηχανικό πρότυπο βάσει του οποίου όλες οι φωτοβολταϊκές μονάδες βαθμολογούνται και μπορεί να συγκριθούν καλείται (STC) Standard Test Conditions και περιλαμβάνει τρεις παράγοντες:
    1. Ακτινοβολία Irradiance,(ένταση του φωτός του ήλιου ή ενέργεια), σε Watt ανά τετραγωνικό μέτρο που εμπίπτει σε μια επίπεδη επιφάνεια. Το πρότυπο μέτρησης είναι 1 kW ανά τ.μ. (1.000 Watts/m2).
    2. Πυκνότητα αέρα Air Mass, αναφέρεται στο «πάχος» και τη διάυγεια του αέρα μέσω του οποίου περνάει το φως του ήλιου για να φτάσει τα φωτοβολταικά πλαίσια (η γωνία του ήλιου επηρεάζει την τιμή αυτή). Το πρότυπο είναι 1,5.
    3. Θερμοκρασία κυψέλης, η οποία διαφέρει από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος αέρα. Το STC ορίζει θερμοκρασία δοκιμής, 25 βαθμούς C.
  • Noct Για τις πραγματικές συνθήκες χρησιμοποιείται το Noct (Nominal Operating Cell Temperature) . Η ονομαστική θερμοκρασία λειτουργίας κυψέλης (NOCT) ορίζεται ως η θερμοκρασία που επιτεύχθηκε στις κυψέλες ενός φωτοβολταικού πλαισίου, υπό τις συνθήκες που αναφέρονται παρακάτω:Δεν είναι το ιδεατό, αλλα είναι οτι πιο κοντινό
    • Ακτινοβολία (Irradiance on cell surface) = 800 W/m2
    • Θερμοκρασία αέρα (Air Temperature) = 20°C
    • Ταχύτητα αέρα (Wind Velocity) = 1 m/s
    • Τοποθέτηση πλαισίου (Mounting) = ανοιχτή πίσω πλευρά (open back side)
Τα καλύτερα φωτοβολταικά πλαίσια λειτουργούν με NOCT στους 33°C, τα χειρότερα στους 58°C και ένα τυπικό πλαίσιο στους 48°C αντίστοιχα.Οσο χαμηλότερο Noct έχει ένα πάνελ τόσο πιο αποδοτικό είναι στις υψηλές θερμοκρασίες. To noct μας δίνει απόδοση σε βάθος χρόνου.
Η καλύτερη περίπτωση φωτοβολταικών πλαισίων είναι αυτή που περιλαμβάνουν πτερύγια αλουμινίου στο πίσω μέρος για ψύξη η οποία μειώνει τη θερμική αντίσταση και αυξάνει την επιφάνεια για την συναγωγή.
Συμπερασματικά αν βρείτε φωτοβολταικά πλαίσια με Noct 42-44 τότε είναι μια καλή αγορά.
  • Ανοχή ισχύος (Power tolerance),μπορεί να ποικίλει σε μεγάλο βαθμό, από το +10% έως -10%. Μια ομάδα 220 watt με ± 10% ονομαστική ανοχή ισχύος μπορεί να παράγει μεταξύ 198 Watts και 242 Watt. Για να εξασφαλιστεί η αναμενόμενη απόδοση ισχύος, αναζητήστε πάνελ με ένα μικρό αρνητικό (ή θετικό μόνο) ανοχή ισχύος.Τα περισσότερα ηλιακά πάνελ έχουν ανοχή ισχύος ± 3%.
    Αλλά υπάρχουν κάποιοι ηλιακοί συλλεκτες που αναφέρονται στην ανοχή ισχύος τους ως -0%, +3%, η οποία πιστεύω ότι ένας καλός λόγος για την αξιοπιστία της και μια καλή αγορά.
  • Συντελεστής θερμοκρασίας της τάσης (Temperature Coefficient of Voltage)Αυτή η τιμή αντιπροσωπεύει τη μεταβολή στην τάση με βάση τη θερμοκρασία. Η τιμή αυτή μπορεί να παρουσιάζεται ως ποσοστιαία μεταβολή από την STC τάση ανά βαθμό ή ως μεταβολή της τάσης ανά αλλαγή θερμοκρασίας. Η τάση της φωτοβολταϊκής μονάδας μεταβάλλεται αντιστρόφως ανάλογα με τη θερμοκρασία των κυψελών. Αυξάνει την τάση όταν η θερμοκρασία μειώνεται και μειώνεται ή τάση όταν αυξάνεται η θερμοκρασία.Δεδομένου ότι η τάση έχει αντίστροφη σχέση με τη θερμοκρασία, ο συντελεστής είναι πάντα ένας αρνητικός αριθμός.ΠΧ.
    Temperature coefficient of Voc [V/°C]=-0,130 δηλαδή μείωση 0,13volt ανά βαθμό κελσίου ξεκινώντας με βάση το Voc που μας δίνει το STC πρότυπο.
    Οπότε όσο πιο μικρό αυτο το νούμερο τόσο καλύτερο το φωτοβολταικό μας πλαίσιο.
  • Απόδοση φωτοβολτακού πλαισίου συνήθως κυμένεται ανάμεσα 11 με 19% και μας δείχνει πιο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας εκμεταλλεύεται το πλαίσιο μας.Όσο μεγαλυτερη τόσο καλύτερα και τόσο λιγότερη επιφάνεια χρειαζόμαστε.
    Εάν ο χώρος που έχεται είναι μικρός,περιορισμένος προτιμήστε πλαίσια που παράγουν τα περισσοτερα watt ανα τετραγωνικό μέτρο (έχουν υψηλό συντελεστή απόδοσης) αλλά εάν ο χώρος δεν είναι ζήτημα επιλέξτε το φωτοβολταικό πλαίσιο με το φθηνότερο κόστος ανά killowatt .
  • Εγγύηση Πλεον οι εταίριες δίνουν πάνω κάτω τις ίδιες εγγυήσεις συνήθως ισχύουν τα εξής: Εγγύηση του κατασκευαστή τους, διάρκειας δέκα (10) ετών για την κατασκευαστική τους δομή και είκοσι (25) ετών για την απόδοσή τους (>90% για τα πρώτα 10 χρόνια και >80% μέχρι τα 25 χρόνια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου